De asemenea, vitamina C ajuta in situatiile de stres si asigura sanatatea pielii si a membranelor. Pe langa toate acestea, ea coboara nivelul colesterolului si fereste de arterioscleroza, intrucat reduce riscul depunerilor pe peretii vaselor de sange.
Simptomele lipsei de vitamina C sunt: oboseală, astenie, slăbiciune, stare de depresie, lipsa poftei de mâncare, dureri osoase moderate, ameţeli, piele uscată, edeme, gingivită, hemoragii. Deficitul de vitamina C conduce la apariţia scorbutului care este o boală caracterizată prin anemie, căderea dinţilor şi sângerări sub piele. În carenţa de vitamina C tenul devine uscat şi palid, pierzându-şi strălucirea şi prospeţimea. Excesul de vitamina C (1000-5000 mg pe zi) se manifestă prin deranjamente stomacale, mai ales în cazul unei sensibilitati crescute la aciditate, aparitia de pietre la rinichi, afectarea sistemului imunitar si aparitia simptomelor de ameteala si greata.
Vitamina C imbunatateste preluarea si valorificarea fierului si a calciului. Intrucat, mai ales la femei, aceste minerale sunt adesea deficitare, ceaiul verde poate contribui la prevenirea anemiilor cauzate de lipsa fierului si a osteoporozei. De asemenea ajută la absorbtia fierului la nivelul intestinului, creste rezistenta la infectii si mentine numarul globulelor albe din sange, ofera protectia antioxidanta, prevenind transformarea nitratilor (din tigari, fum, grasimi, unele legume) in substante cancerigene. Mai ales femeile insarcinate sau care alapteaza, fumatorii si persoanele cu boli infectioase au de cele mai multe ori nevoie de o cantitate suplimentara de vitamina C si beta-carotina.
Organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse.Iata care sunt cateva din sursele bogate in vitamina C: fructe (portocale, papaya, mere, capşuni, grepfruit, pepene), broccoli, ardei gras, roşii, mango, cartofi, varza, spanac, lamai,afine si ceai verde.