In viitor, acestea le-ar putea inlocui pe cele naturale distruse de afectiuni.
Un pas important in dezvoltarea organelor artificiale
Profesorul Julian Chaudhuri, cercetator in ingineria tesuturilor la Universitatea Bath, considera ca unul dintre obstacolele de pana acum pentru crearea organelor umane artificiale era si imposibilitatea de a realiza vase artificiale de dimensiuni mici. „Este un lucru extraodinar pentru medicina regenerativa faptul ca s-a reusit dezvoltarea vaselor de sange artificiale”, a mai spus, pentru BBC News, profesorul Chaudhuri.
Dezvoltarea organelor artificiale ar putea sa reduca vizibil timpul de asteptare pentru bolnavii care au nevoie de un transplant, apreciaza specialistii. Si in tarile cu un numar mare de donatori, cum este Spania, listele de asteptare pentru un transplant sunt inca destul de lungi. In Romania, gasirea unui donator de organe este o problema. Anul acesta, in tara noastra s-au inregistrat doar 34 de donatori de organe.
Specialistii mai apreciaza ca dezvoltarea vaselor de sange artificiale este un pas important si pentru intelegerea modului in care se formeaza tumorile maligne.
Create in „santuri” speciale
Cercetatorii englezi au folosit prima data forme speciale pentru a determina celulele stem „sa ia” forma vaselor de sange. Celulele „au observat” santurile din formele speciale si s-au inmultit in aceeasi directie, pentru a le acoperi. Dupa ce li s-a adaugat un gel special, alcatuit din factori de crestere, celulele s-au dezvoltat si in afara santurilor, formand o serie de tuburi minuscule, paralele, asemanatoare vaselor de sange. „Este un punct de plecare pentru inlocuirea tesuturilor umane”, considera conducatorul cercetarii, profesorul Robert Langer, citat de „BBC News”. Echipa britanica de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts considera ca poate sa dezvolte cu aceasta metoda vase extreme de mici, cum sunt cele capilare, si intentioneaza sa le testeze cat mai curand pe soarecii de laborator.