Potrivit barometrului, 45,5% dintre respondenţi apreciază că sistemul sanitar merge într-o direcţie bună, iar 42% într-o direcţie greşită. Un procent de 11% consideră că relaţiile Colegiului Farmaciştilor din România cu populaţia sunt bune, 12% consideră că acestea sunt bune cu Colegiul Medicilor din România, iar cei mai mulţi apreciază că Ministerul Sănătăţii are o relaţie foarte bună cu populaţia.
La întrebările privind bolile de care suferă, 51% au spus că nu suferă de nicio boală, 13,6% că suferă de boli reumatice, 19,9% că suferă de hipertensiune arterială, 10,1% de boli de inimă, restul – sub 5% – de diabet, afecţiuni oculare, afecţiuni renale şi altele. Eugen Nicolăescu a menţionat că dacă s-ar lua în calcul datele de la recenta evaluare a programului naţional de evaluare a stării de sănătate, situaţia este alta. Barometrul a evidenţiat că 67,1% dintre cetăţeni se adresează, în cazul în care se îmbolnăvesc, medicului de familie, 12,3% se descurcă singuri, 11,4% se adresează unui farmacist, 3,1% unui cabinet privat/policlinică privată. Barometrul a mai evidenţiat şi faptul că 30% dintre respondenţi se află pe lista unui medic de familie, iar 32,7% au răspuns că nu au avut nevoie de medic.
La întrebarea dacă au apelat la un medic de familie în 2007, 69,5% au răspuns da. Dintre aceştia, 50% au spus că motivul pentru care au apelat la consultaţie a fost faptul că nu se simţeau bine, 2% au solicitat eliberarea de reţete, 10% au solicitat bilet de trimitere la specialist, 7,9% s-au prezentat la medic după ce au primit invitaţie, 6,7% s-au prezentat pentru eliberarea unor pentru adeverinţe. Legat de primirea invitaţiilor pentru a se prezenta la Programul pentru evaluarea stării de sănătate a populaţiei, 52,3% dintre respondenţi au declarat că au primit aceste invitaţii, 57,4% au spus că au şi onorat invitaţia, iar 34,9% au spus că nu au fost la medic. Între motivele invocate pentru neprezentarea la medic, 23,4% au spus că nu au încredere, 11,4% că nu au timp, 16% au spus că au făcut recent analize. Ministrul Sănătăţii a apreciat aceste date ca fiind foarte importante atât pentru administratorii din sistem, cât şi pentru medici şi pacienţi. Eugen Nicolăescu a menţionat că medicul de familie ar trebui să devină o instituţie care să-şi facă datoria, iar datele barometrului sunt încurajatoare în acest sens. Barometrul realizat de Centrul pentru politici de sănătate a fost făcut pe un eşantion reprezentativ de 1.218 persoane peste 18 ani, din mediul rural şi urban, din cele opt regiuni de dezvoltare.