Îngrijorătoare sunt şi statisticile din România. În evidenţele medicale erau cuprinşi anul trecut aproximativ 600 de mii de bolnavi de diabet, însă potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cifra reală ar putea fi dublă, ceea ce ar însemna 5 % din populaţia ţării. Este motivul pentru care, de Ziua Mondială a Diabetului, în România au avut loc mai multe acţiuni prin care se trage un semnal de alarmă.
Creşterea cazurilor de diabet în rândul copiilor şi al tinerilor este şi acesta alarmantă. Într-un an, numărul acestor cazuri s-a dublat. Potrivit medicilor, unul dintre factorii care duc la apariţia îmbolnăvirilor este obezitatea.
Numărul bolnavilor de diabet cu vârste între 8 şi 18 ani a crescut într-un an de zile de la 1.000 de persoane la 2.000.
„Este alarmant că până în prezent această boală era a părinţilor şi a buncilor nu a copiilor. Problema este că diabetul a crescut o dată cu obezitatea, care este unul dintre principalii factori care duc la apariţia acestei boli”, spune prof. dr. Maria Moţa.
Bola se declanşează în momentul în care intervin factorii de mediu. Teoretic acestă boală se moşteneşte pe cale genetică.
„După analizele făcute prin programul de sănătate, cifrele la nivel naţional sunt îngrijorătoare, 24,5% din populaţie este suspectă de diabet. Creşterea este îngrijorătoare, dacă anul trecut la noi la Paulescu am tratat 60.000 de pacienţi, anul acesta am tratat 70.000”, spune Robert Agafiţei, manager al Institutului N. Paulescu.
În 2007 – la nivel mondial – conform statisticilor din Diatbets Atlas Third Edition, s-au înregistrat 246 de milioane de persoane care suferă de diabet zaharat.