Potrivit cercetătorilor, copiii care iau un tratament corect pentru astm şi care efectuează exerciţii de aerobic sub supraveghere de specialitate îşi îmbunătăţesc respiraţia şi activitatea psihică. În plus, dozele zilnice de inhalant steroid cu care îşi tratează crizele de astm, ajung să fie reduse cu până la 52% la aceştia, faţă de cei care nu au activitate fizică. Dr. Celso R. F. Carvalho de la universitatea din Sao Paulo, conducătorul cercetării a arătat că părinţii copiilor cu astm care fac aerobic au o atitudine foarte normală faţă de micuţi şi nu tind să-i trateze ca pe nişte bolnavi cronici.
Cercetarea publicată în revista „Medicine,Science in Sports and Exercise”, se bazează pe monitorizarea a 38 de copii cu vârste între 7 şi 15 ani cu simptome de astm de la moderat la sever care au fost împărţiţi în două grupuri. Uniii au făcut aerobic, iar alţii au fost într-un grup de control care nu au făcut astfel de exerciţii fizice.
Copiii au făcut aerobic de două ori pe săptămână, timp de 16 săptămâni şi toţi şi-au luat în această perioadă medicaţia specifică pentru astm.
„Copiii care au dificultăţi în a respira din cauza astmului se tem să facă exerciţii fizice ca să nu-şi provoace o criză”, a spus Carvalho. „De aceea copiii cu astm au o formă fizică proastă, în condiţiile în care antrenamentul, efectuat sub supraveghere de specilitate îmbunătăţeşte starea generală a micuţilor şi uşurează simptomele astmului”, a adăugat cercetătorul