Suplimentele adminstrate gresit sau in cantitati nepotrivite pot provoca mult rau – deci nu este de glumit – uneori, consecintele pot fi chiar fatale. Motivul principal care sta la baza consumului de suplimente nutritive este, asa cum le spune si numele, „suplimentarea” aportului alimentar zilnic cu acele substante importante pe care organismul nu le primeste in cantitati suficiente.
Acesta este in special cazul persoanelor cu o dieta dezechilibrata din cauza stilului de viata sau al celor cu o dieta restrictiva (datorata unei cure de slabire sau unor afectiuni). Alte utilizari ale suplimentelor nutritive sunt marirea performantei sportivilor, castigul de masa musculara si prevenirea imbatranirii premature.
Fa un control medical
Daca te gandesti sa iei suplimente, fa-ti intai un control de sanatate. In cazul anumitor afectiuni, ingurgitarea de suplimente este absolut interzisa. Daca nu este cazul de contraindicatii, discuta impreuna cu doctorul tau ce suplimente ti se potrivesc si cere-i recomandari.
Vorbeste cu un profesionist de fitness
Medicii sunt foarte bine pregatiti in domeniile lor de activitate, insa uneori nu sunt pusi la curent cu toate noutatile din industria suplimentelor. Mai ales ca acestea sunt in general create pentu sportivi. Iata de ce este util sa vorbesti cu un profesionist de fitness, care iti va recomanda niste suplimente adecvate scopului pe care il urmaresti. Nu uita sa ii spui daca ai vreo contraindicatie la anumite substante sau intoleranta. Totusi, sfatul meu este sa mentii permanent o buna comunicare atat cu medicul, cat si cu antrenorul sportiv – numai astfel vei putea avea siguranta ca suplimentele alese sunt utile si iti fac bine.
Cauta informatii pe cont propriu
Nu te baza exclusiv pe informatii primite de la antrenori sau medici. Uneori, anumite firme isi fac publicitate mascata, promovand produse care poate nu ti se potrivesc. Fa o cercetare pe cont propriu. Internetul este un loc bun sa incepi. Citeste, cauta, intreaba, compara. Asigura-te ca ai aflat tot ce trebuie si, astfel inarmat, porneste in cautarea suplimentelor potrivite.
Evita amestecurile, preparatele sau potiunile ciudat
Cand te hotarasti sa iei suplimente nutritive, alege o marca binecunoscuta si cu garantie. Mare atentie la eticheta produselor: trebuie sa contina datele de contact ale producatorului/distribuitorului si sa aiba lista ingredientelor. Urmeaza intocmai instructiunile Nu iti administra suplimentele „dupa ochi” sau in functie de spusele altor utilizatori. Eticheta si instructiunile din interiorul cutiei sunt singurele care trebuie urmate intocmai. Acest lucru este valabil pentru dozaj, timpul de ingerare, cantitatea e apa cu care trebuie combinat, precum si consumul de alimente inainte/dupa administrarea suplimentelor.
Mai mult nu inseamna mai bine
Nu face greseala sa crezi ca o cantitate mai mare din respectivul supliment va mari efectele benefice pe care acesta le are asupra organismului. Nu va fi asa. Supradoza este foarte periculoasa si consecintele pot fi grave.
Inceteaza sa mai consumi suplimente daca ai observat efecte negative
Chiar daca nu ai probleme de sanatate si medicul tau iti recomanda anumite suplimente, nu le mai lua in cazul in care observi efecte negative. Acestea sunt un semnal dat de corpul tau prin care incearca sa iti spuna ca acel supliment nu este potrivit.