Uleiuri esentiale, antivirale naturale
Uleiurile esentiale sunt extrem de eficiente impotriva bolilor caracteristice sezonului rece. Antiviralul de referinta este ravintsara, un ulei esential de origine malgasa, ce provine dintr-un arbore apartinand familiei Lauraceelor. Alte antivirale folosite in terapeutica: eucaliptul, lavanda, cimbrul. Acestea pot fi luate in preventie sau in tratamentul racelii in posologie de 2 picaturi de 40 mg, de 3 ori pe zi, timp de 5 zile.
Prevenirea infectiilor ORL si tusei prin uleiuri esentiale
Pentru tratarea bolilor respiratorii ale iernii si infectiilor ORL (sinuzita) se pot folosi uleiuri esentiale de cimbru, arbore de ceai sau maghiran. Acestea sunt antiseptice indicate pentru toate patologiile sferei ORL, avand compusi antiinfectiosi polivalenti si bine tolerati.
Atentie la uleiurile esentiale falsificate
Calitatea unui ulei esential este la fel de importanta precum cea a unui medicament in momentul in care trebuie ingerate sau inhalate. Asadar, fereste-te sa cumperi uleiuri esentiale de pe internet, la preturi ce sfideaza concurenta, adesea in detrimentul calitatii. Uneori, uleiurile esentiale falsificate sunt amestecate cu compusi periculosi precum terebentina.
Precautii
Femeile insarcinate, care alapteaza, sau copiii mai mici de 3 ani nu trebuie sa foloseasca uleiuri esentiale. In acest moment nu exista niciun studiu toxicologic care sa dovedeasca inocuitatea compusilor din uleiuri asupra embrionului, fetusului si organismelor in crestere.
De asemenea, uleiurile esentiale pe baza de fenol (cuisoare, oregano) trebuie folosite cu grija, caci irita pielea si mucoasele, sunt greu de metabolizat de catre ficat si nu se recomanda copiilor mai mici de 7 ani.
Bolile si folsirea uleiurilor esentiale in preventie si amelioirare
- Tuse uscata: chiparos, eucalipt, scortisoara
- Tuse productiva: inula
- Angina: oregano
- Laringita sau faringita: cimbru
- Rinofaringita: eucalipt
- Bronsita, sinuzita: pin