Adipocitele din hipoderm sunt legate printr-o retea de fibre, si cand sistemul de hranire cu nutrienti si de eliminare a toxinelor din tesut functioneaza bine, rezultatul este o piele neteda si elastica. Atunci cand sistemul de eliminare a toxinelor nu mai functioneaza la parametrii maximi, toxinele incep sa se acumuleze si tesutul conjunctiv devine saturat cu lichid, incepe sa se ingroase si sa se intareasca ducand la aparitia aspectului de “coaja de portocala” .
De-a lungul timpului esteticienii au cautat numeroase metode pentru a scapa decelulita, rezultatul acestor cautari concretizandu-se in aparitia variatelor tratamentemai mult sau mai putin invazive. Orice tip de tratament trebuie insotit insa si de corectarea anumitor obiceiuri si anume cresterea consumului de apa zilnic, pentu o mai buna hidratare si pentru a ajuta la drenarea toxinelor, reducerea consumului de dulciuri, produse de patiserie, carne de porc, sucuri carbogazoase, paste fainoase, cafea, alcool. O alimentatie sanatoasa trebuie sa fie alcatuita din legume(pe cat posibil crude sau preparate la abur pentru conservarea proprietatilor nutritive), fructe, carne alba, peste. Foarte importante sunt si exercitiile fizice usoare sau mersul pe jos.
Toate aceste elemente de mai sus: tratamentele estetice, dieta sanatoasa, miscarea alcatuiesc “triunghiul de aur” in lupta impotriva celulitei. Combinate nu pot sa duca decat la imbunatatirea aspectului fizic, la imbunatatirea starii de spirit si la cresterea increderii in sine a fiecarei femei.
Celulita este un dusman de temut al frumusetii. Daca nu se vor lua masuri din timp, corpul se va deforma in mod ireversibil. Iata cele patru stadii de evolutie ale celulitei si modul in care acestea se evidentiaza:
Stadiul 1: Cand stai in picioare sau intinsa , pielea este neteda. Cand ciupesti, vezi doar un strat de piele, dar fara aspect celulitic. Aceasta isi pierde o parte din tonicitate, din cauza stagnarii lichidelor in tesuturi. In acest stadiu, silueta inca nu este afectata.
Stadiul 2: Cand stai in picioare sau culcata, pielea este neteda, insa cand ciupesti se observa gropitele. In timp, capata un aspect flasc, din cauza alterarii circulatiei sangvine.
Stadiul 3: Cand stai intinsa pe spate, pielea poate parea neteda, insa, in picioare se observa aspectul de coaja de portocala. Nodulii, formati din tesutul fibros care reuneste celulele adipoase in ciorchini, sunt vizibili si, uneori, durerosi la atingere. Pielea devine lipsita de tonus, granulata, cu aspect neregulat.
Stadiul 4: Celulita este evidenta in orice pozitie, fie ca ciupesti sau nu. Pielea are un aspect buretos prin alternanta zonelor cu macronoduli – aglomerari mari, fibroase, de celule adipoase – cu zone vide, in care locul celulelor grase este luat de lichidul acumulat. Pielea este lipsita de elasticitate si rece, din cauza insuficientei irigari sangvine.
In functie de stadiul celulitei, sunt recomandate o serie de tratamente cum ar fi:
tratamentul anticelulitic cu ultrasunete
termoterapia
tratamentul cu parafango
electrostimularea (in vederea imbunatatirii circulatiei limfatice)
masajul anticelulitic.
Tratamentele recomandate nu pot substitui excercitiile fizice si dieta. Celulita este o problema complexa, astfel ca toate cauzele ei trebuie descoperite. Este recomandat ca in timpul tratamentului sa se aiba in vedere o dieta corespunzatoare. De asemenea, exercitile fizice suplimentare vor amplifica rezultatul.